Home Anunturi Produse Militare Produse cu dublă utilizare Produse Chimice Produse Biologice
:: Home » Ştiri şi Evenimente

 

Vizitatori: 374.736


Ultima actualizare:
6-1-2020

Nou!

În calitate de președinte al Consiliului UE, România a promovat următoarea declarație comună UE, ca reacție la comentariile critice ale Federației Ruse la adresa președintei Consiliului Executiv al Organizației privind Interzicerea Armelor Chimice, ambasadorul Cehiei la UE, Jana Reinišova:


EU statement in support of the OPCW Executive Council Chair

The European Union strongly rejects the recent comments posted on the website of the Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation targeting the Chairperson of the OPCW Executive Council, Ambassador Jana Reinišova, the Permanent Representative of the Czech Republic to the OPCW.

Such unsubstantiated allegations are inappropriate and misleading. 

The European Union stands by EC Chairperson Ambassador Reinišova and expresses its appreciation for her professionalism, balanced approach and dedicated endeavours to secure the effectiveness of the works of the OPCW Executive Council.  

  


PLENARA ARANJAMENTULUI DE LA WASSENAAR, VIENA, 5-6 DECEMBRIE 2018

În perioada 5-6 decembrie 2018 s-a desfășurat, la Viena, reuniunea anuală plenară a  Aranjamentului de la Wassenaar pentru controlul exporturilor de arme convenționale și produse și tehnologii cu dublă utilizare (AW). Președinția rotativă a plenarei a fost asigurată în acest an de Marea Britanie prin excelența sa amb. Leigh Turner. Plenara AW 2018 a adoptat noile liste de produse militare și cu dublă utilizare supuse controlului, precum și documente de bune practici în domeniu. Declarația președinției britanice a reuniunii este disponibilă aici.

Informații suplimentare:

AW a fost creat în 1996 ca succesor al Comitetului de coordonare al controlului multilateral al exporturilor (COCOM). AW își propune să contribuie la întărirea securității și stabilității la nivel regional și internațional prin promovarea transparenței și responsabilității, a schimbului de informații generale și specifice și a coordonării multilaterale în transferurile de arme. Totodată, statele participante sprijină eforturile comunității internaționale de prevenire a acumulărilor destabilizatoare de arme.

România este membru fondator al AW. Prin participarea la acest grup de elită al producătorilor și exportatorilor de produse și tehnologii militare avansate, România s-a angajat să contribuie la pacea și securitatea regională și internațională, alături de celelalte 41 de state participante la Aranjament.


PROTECTOR

La 26 noiembrie 2018, la Cluj, a avut loc ultima conferință regională din cadrul programului național de conștientizare “PROTECTOR”, dedicată operatorilor economici din regiunea de dezvoltare Nord-Vest. 

Aceasta a finalizat seria celor opt conferințe dedicate mediului de afaceri românesc, în cele opt regiuni de dezvoltare ale României, desfășurate în perioada septembrie 2017 - noiembrie 2018 (Ploiești - septembrie 2017, Brașov - noiembrie 2017, Craiova - martie 2018, Timișoara - mai 2018, Constanța - iunie 2018, București – octombrie 2018, Iași și Cluj - noiembrie 2018). Întregul program național a înregistrat prezența a peste 1000 de participanți, implicați în tranzacționarea, comercializarea și furnizarea unor anumite categorii de produse și servicii supuse regimului de control al exporturilor. “PROTECTOR” a avut ca obiective avertizarea asupra riscurilor care decurg din nerespectarea sancțiunilor internaționale impuse anumitor state, pe considerentul dezvoltării unor programe de dezvoltare a armelor de distrugere în masă și din nerespectarea regimului național de control al exporturilor.

Reprezentanții Ministerului  Afacerilor Externe au susținut prezentări privind sancțiunile internaționale și controlul operațiunilor cu produse militare și cu dublă utilizare. Departamentul pentru Controlul Exporturilor a prezentat informații referitoare la consultanța de specialitate privind încadrarea produselor pe listele de control, condițiile de înregistrare și licențiere în vederea efectuării de operațiuni comerciale cu produse militare și cu dublă utilizare, sancțiunile aplicate pentru nerespectarea acestora, precum și aspecte vizând oportunitatea de politică externă în concordanță cu angajamentele internaționale ale României în domeniu.

Mai multe informații se pot găsi pe pagina electronică a programului, www.protector-romania.ro

 

PROTECTOR

La 20 noiembrie 2018, la Iași, a avut loc cea de-a a șaptea conferință regională din cadrul programului național de conștientizare “PROTECTOR”, dedicată operatorilor economici din regiunea de dezvoltare Nord-Est.

Evenimentul a găzduit peste 130 de participanți implicați în tranzacționarea, comercializarea și furnizarea unor anumite categorii de produse și servicii supuse regimului de control al exporturilor.

Reprezentanții Ministerului  Afacerilor Externe au susținut prezentări privind sancțiunile internaționale și controlul operațiunilor cu produse militare și cu dublă utilizare. Departamentul pentru Controlul Exporturilor a prezentat informații referitoare la consultanța de specialitate privind încadrarea produselor pe listele de control, condițiile de înregistrare și licențiere în vederea efectuării de operațiuni comerciale cu produse militare și cu dublă utilizare, sancțiunile aplicate pentru nerespectarea acestora, precum și aspecte vizând oportunitatea de politică externă în concordanță cu angajamentele internaționale ale României în domeniu.

“PROTECTOR” are ca obiective avertizarea asupra riscurilor care decurg din nerespectarea sancțiunilor internaționale impuse anumitor state, pe considerentul dezvoltării unor programe de dezvoltare a armelor de distrugere în masă și din nerespectarea regimului național de control al exporturilor, pentru anumite categorii de bunuri și servicii.

Programul național de conștientizare “PROTECTOR” se va finaliza cu organizarea conferinței dedicate regiunii de dezvoltare Nord-Vest de la Cluj, în ziua de 26 noiembrie 2018. Mai multe informații vor fi publicate pe pagina electronică a programului, www.protector-romania.ro.  EXPORT CONTROL FORUM

Comisia Europeană și Președinția austriacă a Consiliului invită reprezentanți ai statelor membre și ai Parlamentului European, industria și societatea civilă să participe la forumul de control al exporturilor, organizat la Bruxelles, în 13 decembrie 2018.

Înregistrare pâna în 1.12.2018, pe pagina http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2018/october/tradoc_157465.pdf


MAE salută alegerea României în Consiliul Executiv al OIAC

Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea României în Consiliul Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în cadrul celei de-a 23-a sesiuni a Conferinței Statelor Părți care s-a desfășurat la Haga în perioada 19-20 noiembrie 2018.

Mandatul României în Consiliul Executiv al OIAC va începe la 12 mai 2019 și va dura o perioadă de doi ani. Este pentru a cincea oară când România este aleasă în forul executiv al Organizației, cel mai recent deținând această poziție în intervalul 2010-2012.

Mai multe informatii se gasesc pe website-ul Ministerului Afacerilor Externe http://www.mae.ro/node/47493   PROTECTOR 

 

La 8 octombrie 2018, la București, a avut loc cea de-a șasea conferință regională din cadrul programului național de conștientizare “PROTECTOR”, dedicată operatorilor economici din regiunea de dezvoltare București-Ilfov.

Evenimentul a găzduit peste 200 de participanți implicați în tranzacționarea, comercializarea și furnizarea unor anumite categorii produse și servicii supuse regimului de control al exporturilor. Reprezentanți ai Ministerului  Afacerilor Externe au susținut prezentări privind sancțiunile internaționale și controlul operațiunilor cu produse militare și cu dublă utilizare. Departamentul pentru Controlul Exporturilor a prezentat informații referitoare la consultanța de specialitate privind încadrarea produselor pe listele de control, condițiile de înregistrare și licențiere în vederea efectuării de operațiuni comerciale cu produse militare și cu dublă utilizare, sancțiunile aplicate pentru nerespectarea acestora, precum și aspecte vizând oportunitatea de politică externă în concordanță cu angajamentele internaționale ale României în domeniu.

“PROTECTOR” este un program național de conștientizare care are ca obiective avertizarea asupra riscurilor ce decurg din nerespectarea cadrului legal în domeniul controlului exporturilor și a sancțiunilor internaționale impuse anumitor state, pentru anumite categorii de bunuri și servicii.

“PROTECTOR” va continua cu organizarea de conferințe regionale, anunțuri de interes pentru viitorii participanți urmând a fi publicate pe pagina electronică a programului, www.protector-romania.ro. 


Declarația participanților la Grupul Australia, referitoare la armele chimice - 8 iunie 2018 PROTECTOR 

Programul național de conștientizare ”PROTECTOR” s- a derulat cu cu succes la Constanța, în cadrul celei de-a cincea  conferințe regionale ce a avut loc la 6 iunie 2018.

Evenimentul a găzduit peste 100 de participanți, atât reprezentanți ai operatorilor economici din județele Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, cât și reprezentanți locali ai unor instituții interesate de subiectele discutate.

În cadrul conferinței, reprezentanții Ministerului  Afacerilor Externe au susținut prezentări privind sancțiunile internaționale și controlul operațiunilor cu produse militare și cu dublă utilizare.

Programul național de conștientizare PROTECTOR va continua organizarea conferințelor regionale, anunțuri de interes pentru viitorii participanți urmând a fi publicate pe site-ul oficial al programului, www.protector-romania.ro.PROTECTOR

A patra conferință regională ”PROTECTOR – Afaceri în siguranță” s-a desfășurat la Timișoara, în ziua de 7 mai 2018. Cu această ocazie a fost depășit pragul de 50 % din județele țării care au beneficiat de rezultatul unui efort interinstituțional comun.

La eveniment au participat peste 100 de reprezentanți ai operatorilor economici din județele Regiunii de Dezvoltare Vest și reprezentanți locali ai unor instituții cu atribuții în domeniile controlului exporturilor și implementării sancțiunilor internaționale.

Echipa de speakeri, constituită din reprezentanți MAE - Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), MMACA, CNCAN, ANAF, MAI și SRI, a susținut prezentări privind modul de derulare a operațiunilor comerciale cu produse strategice, activitățile economice derulate pe spații supuse unor restricții sau sancțiuni internaționale și legislația cu incidență în domeniu.

Programul național de conștientizare ”PROTECTOR – Afaceri în siguranță” va continua organizarea conferințelor regionale, anunțuri de interes pentru viitorii participanți urmând a fi publicate pe site-ul oficial al programului, www.protector-romania.ro.


PROTECTOR

Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) va participa la programul național de prevenție ”Protector- Romania –Afaceri în siguranță”, care constă dintr- o serie de opt conferințe regionale dedicate operatorilor economici care tranzacționează, comercializează și furnizează produse și servicii supuse regimului de control al exporturilor sau unor sancțiuni internaționale.

A treia conferință va avea loc la 12 martie 2018, la Craiova, și se adresează operatorilor economici din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.   

ANCEX va expune legislația specifică din domeniul controlului exporturilor de produse militare și cu dublă utilizare, consultanța specializată privind încadrarea produselor pe listele de control, etapele autorizării acestor operațiuni, condițiile privind înregistrarea și licențierea în vederea efectuării de operațiuni comerciale cu produse militare și cu dublă utilizare, sancțiunile aplicate pentru nerespectarea acestora, precum și aspecte privind oportunitatea de politică externă în concordanță cu angajamentele internaționale ale României în domeniu.

Pentru detalii vă recomandăm să accesați site-ul oficial al Protector, https://www.protector-romania.ro/.Începând cu 19 ianuarie 2018, India devine al 43-lea membru al Grupului Australia, după ce a fost admis ca stat participant la Aranjamentul de la Wassenaar (8 decembrie 2017).

http://www.australiagroup.net/en/india_statement.htmlEXPORT CONTROL FORUM

Comisia Europeană și Președinția estoniană a Consiliului invită reprezentanți ai statelor membre și ai Parlamentului European să participe la forumul de control al exporturilor, organizat la Bruxelles, în 19 decembrie 2017.

Înregistrare pâna în 1.12.2017, pe pagina http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1741

   

        

Oportunități de finanțare pentru IMM-uri pentru proiecte din domeniul apărării și securității PROTECTOR

Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) va participa la programul național de prevenție ”Protector- Romania –Afaceri în siguranță”, care constă dintr- o serie de opt conferințe regionale dedicate operatorilor economici care tranzacționează, comercializează și furnizează produse și servicii supuse regimului de control al exporturilor sau unor sancțiuni internaționale.

A doua conferință va avea loc la 13 noiembrie 2017, la Brașov, și se adresează operatorilor economici din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.  

ANCEX va expune legislația specifică din domeniul controlului exporturilor de produse militare și cu dublă utilizare, consultanța specializată privind încadrarea produselor pe listele de control, etapele autorizării acestor operațiuni, condițiile privind înregistrarea și licențierea în vederea efectuării de operațiuni comerciale cu produse militare și cu dublă utilizare, sancțiunile aplicate pentru nerespectarea acestora, precum și aspecte privind oportunitatea de politică externă în concordanță cu angajamentele internaționale ale României în domeniu.

Pentru detalii vă recomandăm să accesați site-ul oficial al Protector, https://www.protector-romania.ro/.PROTECTOR  

Programul național de conștientizare ”PROTECTOR” a debutat cu succes la Ploiești, în cadrul primei conferințe regionale ce a avut loc la 26 septembrie 2017.

Evenimentul a găzduit aproximativ 100 de participanți, atât reprezentanți ai operatorilor economici din județele Regiunii de Dezvoltare Sud, cât și reprezentanți locali ai unor instituții interesate de subiectele discutate.

În cadrul conferinței, reprezentanții Ministerului  Afacerilor Externe au susținut prezentări privind sancțiunile internaționale și controlul operațiunilor cu produse militare și cu dublă utilizare.

Programul național de conștientizare PROTECTOR va continua organizarea conferințelor regionale, anunțuri de interes pentru viitorii participanți urmând a fi publicate pe site-ul oficial al programului, www.protector-romania.ro.

  

PROTECTOR

Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) va participa la programul național de prevenție ”Protector- Romania –Afaceri în siguranță”, care constă dintr-un ciclul de opt conferințe regionale dedicate operatorilor economici care tranzacționează, comercializează și furnizează produse și servicii supuse regimului de control al exporturilor sau unor sancțiuni internaționale.

Prima conferință va avea loc în 26.09.2017, la Ploiești, și se adresează operatorilor economici din județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

ANCEX va expune legislația specifică din domeniul controlului exporturilor de produse militare și cu dublă utilizare, consultanța specializată privind încadrarea produselor pe listele de control, etapele autorizării acestor operațiuni, condițiile privind înregistrarea și licențierea în vederea efectuării de operațiuni comerciale cu produse militare și cu dublă utilizare, sancțiunile aplicate pentru nerespectarea acestora, precum și aspecte privind oportunitatea de politică externă în concordanță cu angajamentele internaționale ale României în domeniu.

Pentru detalii vă recomandăm să accesați site-ul oficial al Protector, https://www.protector-romania.ro/.


                         


Semnarea Acordului de privilegii și imunități între

Guvernul României și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice

 

  

Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea astăzi, 6 septembrie 2017, a Acordului de privilegii și imunități între Guvernul României și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), instituție internațională cu sediul la Haga (Olanda), al cărei obiectiv principal îl constituie implementarea prevederilor Convenției privind interzicerea armelor chimice (CWC). Acordul a fost semnat pentru Guvernul României de către ambasadorul României la Haga, Brândușa Predescu, iar pentru OIAC de către directorul general al organizației, Ahmet Üzümcü.

Prin acest document se stabilesc privilegiile și imunitățile de care beneficiază personalul OIAC, în conformitate cu dreptul internațional, pentru exercitarea efectivă a atribuțiilor sale, atât în timpul desfășurării activităților de verificare pe teritoriul României, cât și în cursul desfășurării altor activități legate de obiectul și scopul Convenției.

Intrarea în vigoare a Acordului de privilegii și imunități va deschide calea pentru adâncirea colaborării dintre România și OIAC, prin dezvoltarea unor proiecte comune specifice, care vizează creșterea gradului de pregătire al autorităților române de resort și al personalului OIAC, în contextul actual marcat de provocări de securitate care relevă rolul OIAC în combaterea proliferării și utilizării armelor chimice.

Având în vedere specificul OIAC de organizație cu vocație globală, semnarea Acordului reconfirmă angajamentul României de a contribui activ la diplomația multilaterală în scopul menținerii și promovării păcii la nivel mondial. 

Informații suplimentare:

La 29.04.2017 s-au aniversat 20 de ani de la intrarea în vigoare a CWC și de la înființarea OIAC. CWC este primul tratat care conține expres obiectivul și calendarul eliminării unei întregi categorii de arme de distrugere în masă – armele chimice, sub strict control internațional, un succes necontestabil al multilateralismului postbelic, prin dinamica ratificărilor, eficiența sistemului de verificare și viteza de adaptare la noile provocări ale cercetării, științei și tehnologiei în materie.

La această dată, 192 de state sunt parte la CWC, continuând eforturile pentru universalizarea acestui instrument juridic.

Consiliul executiv al OIAC a aprobat, în cadrul sesiunii 85 desfășurate în perioada 11 – 14 iulie a.c., încheierea Acordului între Guvernul României și OIAC privind privilegiile și imunitățile acordate personalului OIAC.

Până în prezent, 53 de state părți la Convenție, dintre care 16 țări membre UE, au încheiat astfel de acorduri cu OIAC.

Mai multe informații privind activitățile OIAC și implementarea prevederilor CWC în România se găsesc la paginile electronice www.ancex.ro, la secțiunea “Produse chimice” și www.opcw.org.
În perioada 16-18 mai 2018 se va desfășura, la Complexul Romaero Băneasa, a 7-a ediție a Black Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference BSDA 2018 - expoziție internațională dedicată industriei aeronautice, apărării, securității naționale, securității cibernetice și securității private.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor – ANCEX,  sprijină expozanții la BSDA 2018 în obținerea licențelor de import sau transfer temporar pentru produse și oferă consultanță de specialitate tuturor persoanelor interesate, conform prevederilor legale.

 
Declarația statelor participante la Grupul Australia cu prilejul celei de-a XX-a aniversări a Convenției privind interzicerea armelor chimice